Opdrachtgever:
AKV St. Joost
Jaar:
2016

De Amerikaanse vlag lijkt te wapperen maar er is helemaal geen atmosfeer op de maan, en dus ook geen wind… Al voordat Neil Armstrong in 1969 als eerste man op de maan stapte werd er al gezegd dat dit helemaal niet kan en nog altijd zijn er grote groepen mensen die denken dat de maanlandingen in scène zijn gezet in een filmstudio. Geloof jij het wel?

Voor mijn eindexamen ben ik naar aanleiding van het gekozen thema ‘Moderne Mythes’ me gaan verdiepen in de complottheorieën over de maanlandingen en heb ik onderzocht hoe ik dit als grafisch ontwerper op een interessante manier onder de aandacht kan brengen. Doormiddel van een experience die op festivals als pop-up stand verschijnt, laat ik mensen over dit onderwerp nadenken en hun mening over de verhalen vormen. Het uit eindelijke werk is een rond boek geworden met pagina’s die uitgevouwen 40x40cm groot zijn, waarbij ik de groots- en indrukwekkendheid van het onderwerp gebruik. Het boek bevat zes pagina’s die een complottheorie vertellen, bijvoorbeeld over de Amerikaanse vlag die lijkt te wapperen op het maanoppervlak. Echter is het bij complottheorieën vaak een kwestie van verder kijken dan je neus lang is. Als je op het internet op jacht gaat naar dit soort theorieën kun je na 5 minuten schouder-diep in één of ander verhaal over bijvoorbeeld 9/11 of zitten, maar vaak zijn er ook weerleggingen te vinden van al die verhalen. Zo ook over de complottheorieën over de maan, en daarom zitten ook de weerleggingen verstopt in het boek. Maar, daar moet je wel goed voor kijken.

Tijdens onze eindexamen expositie exposeerde ik dit boek in een opzet voor een “experience”, een donkere koepel. Om de bezoeker een ‘maanlanding’ te laten ervaren lag de vloer vol met maanzand en kon je met een koptelefoon op (waarbij je dit fragment van de Apollo 11 landing hoorde) door het boek bladeren.